Bespaar energie met gordijnen

Houd warmte binnen met deze gordijnen

Met alle stijgende kosten gaan we allemaal op zoek naar manieren om te besparen. Wist je dat gordijnen een goede manier zijn om je energierekening omlaag te krijgen? Gordijnen hebben namelijk een enorm isolerende werking! Het oogt mooi, geeft een fijne sfeer én het maakt je huis letterlijk warmer. In dit blogbericht geven we je aantal feiten over gordijnen en energiebesparing.

Feit 1
Bijna 40% van alle warmte gaat namelijk verloren via ramen en deuren. Waar glas koud is, kunnen gordijnen warmte opnemen én binnen houden. Er valt dus heel wat winst te behalen door mooie, volle gordijnen op te hangen.

Feit 2
Elke graad scheelt 7% in je energiekosten. Met de juiste gordijnen hou je een fijne temperatuur waar je hem wilt hebben: binnen!

Feit 3
Als je verwarming één graad lager zet, kan je al zo'n € 120,- besparen op je stookkosten. Gordijnen houden de koude oppervlakken uit je kamer weg.

Gordijnen om energie mee te besparen

Alle gordijnen hebben in principe een isolerende werking zolang ze de koude oppervlaktes voldoende afsluiten. Wel geldt dat hoe dunner de stof is, hoe lager de isolerende werking. En hoe dichter de stof geweven is, hoe minder lucht de stof doorlaat. Dikke en dicht geweven gordijnen kunnen daardoor goed de warmte binnenhouden.

Werken gordijnen isolerend?

Gordijnen kunnen inderdaad isolerend werken. Uiteraard is het wel belangrijk om het juiste soort gordijn te kiezen en deze op de goede plek te hangen. Hang de gordijnen bijvoorbeeld niet naast de verwarming. Op deze manier belemmer je namelijk de warmtetoevoer. Doe daarnaast de gordijnen direct dicht zodra het donker begint te worden en houd ze gedurende de hele avond en nacht gesloten. De stof van de gordijnen wordt namelijk warmer dan het glas. Het voelt hierdoor in huis aangenamer met de gordijnen gesloten dan met de gordijnen open. Ook houden de gordijnen direct de tocht tegen. Als je kiest voor isolerende gordijnen, kun je flink besparen op de energiekosten. We lichten de verschillende soorten gordijnen graag even voor u uit.

Dupligordijnen

Dugordijnen staan er om bekend om warmte erg goed binnen te houden. Zo hebben de gordijnen dankzij hun dubbele stof met kleine luchtkamers een uitstekende isolerende werking. Je kunt dit effect versterken door te kiezen voor dupligordijnen met een aluminium coating. De aluminium coating zorgt voor een extra hoge isolatiewaarde. Niet onbelangrijk: in de zomermaanden houden deze gordijnen warmte juist buiten.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn voorzien van een coating die niet alleen verduisterend werkt, maar ook een isolerende functie kan hebben. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en maten verduisterende gordijnen. Kies je voor verduisterende rolgordijnen? Dan is het belangrijk dat deze perfect aansluiten op de ramen. Plaats eventueel een rails aan weerszijden van het raam. Door de gordijnen goed aan te laten sluiten, kan de kou niet naar binnen komen.

Zware gordijnen

Over het algemeen geldt: hoe dikker de stof van de gordijnen is, hoe beter ze zullen isoleren. Zware gordijnen zorgen dus automatisch voor een warmer huis. Je kunt eventueel kiezen voor gordijnen met een thermische coating als je extra isolatie wilt. Plaats de gordijnen niet alleen voor de ramen, maar ook voor de voordeur. Dit lijkt misschien wat ouderwets, maar is wel functioneel. Via de voordeur komt namelijk aardig wat kou naar binnen sluipen. Een ander voordeel van zware gordijnen is dat ze een klassieke uitstraling hebben en – dankzij hun gewicht – mooi en strak vallen.

Ontdek onze gordijnen in onze winkel in Veenendaal

Alle voordelen van gordijnen moet je eigenlijk zelf ervaren. Laat je inspireren door de mogelijkheden en kom gerust eens langs in onze winkel om onze uitgebreide collectie gordijnen te komen bekijken. Een bepaalde kleur of toepassing in gedachten? Onze woonadviseurs helpen je graag om het juiste te vinden. Je kunt onze stalen ook een dagje mee naar huis nemen om te kijken hoe de kleur in jullie huis uitpakt en of het bij je inrichting past. Van harte welkom in onze winkel aan de Patrimoniumlaan 39-41 in Veenendaal!